Shit happens

Shit happens

96% okunskap

TeorierPosted by Caroline Giertz Tue, January 04, 2011 21:00:29
Lyssnade på astromomen Jesper på radion i morse. All materia vi känner till i vårt oändliga universum är bara 4% av all den materia som måste finnas där. Resten består av mörk materia, som de har ett litet hum om vad de kan vara, och mörk energi, som de inte har en susning om vad det är.
Merparten lär vara mörk energi.
Merparten av vårt universum består alltså av nåt vi inte har en susning om. Något som ändå finns där. Något som finns här, mitt ibland oss. För soffan jag sitter i är en del av detta universum, universum ligger inte bara utanför och långt bort, det ligger här. Också. Nu kan ju våra 4% av ett redan oändligt universum, alla stjärnor och gasmoln och svarta hål, röda dvärgar och galaxer, vara mer än nog. Nog för att tanken ska hisna och ge upp. Vem kan någonsin behöva ännu mer oändlighet? Vem kan någonsin behöva mer än våran lilla pyttegalax Vintergatan, för den delen?
Jag kan.
För dom 96 procenten av hemlig oändlighet tänker jag befolka med allt jag kan komma på. Tomtar, enhörningar, alla egyptens faraoer och kinas kejsare, min döda mamma och änglar och demoner och flygande sjungande drakar. Allt och mer därtill får plats. Ingen kan säga att det är fel, för än så länge är allt möjligt. Inte ens fantasin sätter gränser. Kanske hade Qin Shi Haungdi rätt när han såg sig själv som "härskare i ett kosmiskt universum, till rymdens slut och tidens ände". Kaske finns han och alla hans soldater nånstans bland de 96 procenten? Levande och glada?
Om det är så hoppas jag att han skaffat sig en ny hatt, för den gamla verkar väldigt opraktisk ... Eller så är det precis en sån man behöver, för att inte drunkna i all denna oändlighet.


  • Comments(0)//caroline.giertz.com/#post208