Shit happens

Shit happens

D-Wave Two

TeorierPosted by Caroline Giertz Mon, June 24, 2013 13:06:52
Så har dom lyckats bygga en enorm quantumdator, D-Wave Two, och det är ju hisnande. Men varningsklockor, om ett Skynet i vardande, ringer så klart. Med viss rätt - om ett supersmart tänkade medvetande utvecklades och fick för sig att studera oss människor, vad vi gör mot varandra, planeten och oss själva, skulle det troligen komma fram till att vi var extremt skadliga. För varandra, planeten och oss själva. Och då kanske få för sig att ingripa på något sätt.

Men Skynet a la Terminator, ett krig i syfte att utplåna oss, som garanterat skulle skada planeten, oss och allt levande är kanske inte det smartaste sättet att agera? Det är den slutsats som aggressiva människor drar, de som dömer efter sig själva och oss som art. Nån som är starkare än vi kommer givetvis vilja utplåna oss. På samma sätt som vi gärna utplånar allt som på något sätt hotar oss.

Men nån som är smartare och starkare än vi kanske inte tänker som vi? Eftersom vi uppenbarligen tänker rätt korkat och kortsiktigt? Det är ju liksom det som är hela problemet med oss, eller?

Om vi istället leker med tanken att detta supersmarta och extremt kapabla medvetande ser oss som lite charmiga varelser med väldigt dåligt omdöme? Som behöver styras en aning tills vi begriper bättre? Då skulle det till exempel kunna stänga ner alla fabriker som sprider gift, släcka alla datorer som barnporrsurfar, göra startstopp på flygplan som ska spruta gift, desarmera alla kärnvapen och stänga ner krigsindustrin, fördela de ekonomiska resurserna, låta alla som är panka åka gratis på bussen, koppla ner telefonsamtalet när folk började bråka, få det att blinka rött när den som har ett bmi över 30 försöker köpa chips, ringa 112 när nån slår ett barn, stänga ner det där centret för biologisk krigsforskning, stoppa alla tobakstransporter, ringa pappa på din mobil just som du skulle till att råna nån - you name it. För det som ser och hör allt via våra datorer och telefoner, för det som har total koll på nätverk och servrar och därmed oss är det mesta möjligt. Om det börjar tänka själv, alltså.

  • Comments(4)//caroline.giertz.com/#post387