Shit happens

Shit happens

att vara förälder

FamiljPosted by Caroline Giertz Sun, January 19, 2014 09:52:32
Jag har gjort ganska mycket i mitt liv, mer än jag någonsin vågade drömma om. Men det mest värdefulla har tveklöst varit att få närvara när mina barn vuxit upp. Aldrig har jag tänkt att jag har rätt att tvinga dem till något, aldrig har jag tagit för givet att jag vet bättre än de. Och de har troligen lärt mig lika mycket som jag har lärt dem.
Så hur löser man situationer då ens barn vill göra något man vet kommer gå dåligt? Man låter dem försöka, så långt det är möjligt. Så att de lär sig fatta egna beslut. Ta ansvar för sina egna handlingar. Inte lyda, människor som lyder skrämmer mig mer än mycket. Jag ska ge ett exempel.

Min son Leo var kanske i treårsåldern, en vintermorgon som denna. Snö, is och minusgrader.

Vi skulle till dagmamman, han ville ha shorts, sandaler och t-shirt på sig. Inget annat. Vi hade bråttom, och jag förberedde mig för vår första overallfight. Den hade man ju hört talas om, hur lång tid det kunde ta att få på en krängande unge sin overall. Och hur uppslitande det var.

Så där stod han, glad, i sina sommarkläder, och ville absolut inte höra talas om overaller, mössor och stövlar. Då gjorde vi ett deal. Jag gjorde många överenskommelser med mina barn. Denna såg ut så här; "Du får gå ut i dina sommarkläder men du måste lova mig att byta om ifall du börjar frysa. För om du fryser för mycket kan du bli sjuk och till och med dö. Vi packar ner vinterkläderna i en påse, så får du ta med dem. Okej?"

Sagt och gjort. Glad i hågen tågade han ut i snön i sina bara ben och han kom inte långt innan han insåg att han frös och skyndsamt satte på sig overallen. Vi hade inte en enda overallfight under hela hans uppväxt. Och jag är ganska säker på att vi kunde haft många, för han var envis, då som nu. Och att det hade varit väldigt plågsamt för oss båda, för vi är lika känsliga båda två.
Så min fasta övertygelse är att man inte behöver kränka sina barn genom att tvinga dem till olika saker. Man visar dem varför. Förklarar. Lyssnar. Resonerar. Och om man inte klarar det så kanske man har fel.

  • Comments(5)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Caroline Giertz Tue, February 04, 2014 17:18:35

Klart man kan vara tomte på våren! Och tack för era kommentarer. De gör mig väldigt glad.

Posted by Helene Fri, January 31, 2014 21:23:29

Jag brukar följa dej på bloggen här, och missar inte Det Okända för där tror vi lika. Jag har nu fyll 55 , och blivit förtidspensionär, efter 9 års helvete med Försäkringskassan.Nu har jag liksom du, tid att reflektera saker i livet som gick bra ,och saker som gick mindre bra ! Å, vad man har lärt sig mycket under åren, blivit klokare ! Tänker också tillbaka på vissa minnen ,och jag håller helt med dej . Kom att tänka på när det var maskerad på dagis ,på våren , och min 4 åring absolut ville vara tomte ! Ja, vad gör man? Vill han det så vill han, så där bland små vackra prinsessor ,Spiderman ,turtles , står en lite tomte och tittar fram så sött. Då nästan skämdes jag men senare var det ju en kul grej. Ha det så bra och var rädd om dej ,ta en sak i taget, det tar ett tag innan hjärnan fattar vad du har varit med om.

Posted by Love Wed, January 22, 2014 11:44:20

Så himla klokt och helt i linje med hur jag själv tänker och gör. Skickar över lite kraft till din hälsa <3

Posted by Linnea Tue, January 21, 2014 13:42:47

Så glad jag blir att du är starkare och mår bättre - och att du är aktiv här igen!! Det här klädknepet ska jag ge mina barn när dom ska klä barnbarnen. Tack! Take care <3

Posted by Jeanette Mon, January 20, 2014 15:09:50

Sååååå smart gjort!!!! ;)

Kul att se dig back on track!!!! :)