Shit happens

Shit happens

dödshjälp

PolitikPosted by Caroline Giertz Sun, January 18, 2015 13:42:58
Om du har en hund som är hopplöst sjuk och lider är du skyldig att avliva den. Att ta bort vatten och näring och bara ge den smärtlindring medan den under stora plågor tar några dagar på sig att dö skulle till och med kunna ge tidningsrubriker där du kallades djurplågare och kanske åtalades.
Ingen vid sina sinnens fulla bruk skulle göra så mot sitt husdjur.

Men mot människor gör vi det. Det är den dödshjälp som erbjuds, när allt hopp är ute. Bort med vätska och näring, så får du ligga där och självdö, hur ont du än har. Det och i bästa fall en överdos morfin, när kroppen efter stora plågor är så försvagad att det extra morfinet knuffar en över tröskeln. Lite i smyg, av empatisk sjukvårdspersonal. Den läkare som skriver ut dödshjälpsfrämjande läkemedel risker fängelse och att bli av med sin legitimation. Den närstående som hjälper sin älskade dö kan dömmas för dråp.

Ingenting kan få mig att förstå det.
Rätten att få avsluta sitt liv på ett värdigt och smärtfritt sätt borde vara okränkbar. Allt annat är barbariskt.  • Comments(7)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Lina Wed, January 28, 2015 19:59:56

Ett brev postas till dig på kvällen 28/1-2015 så du borde troligen få den i början av veckan som kommer. / lina

Posted by Lina Wed, January 28, 2015 16:21:16

Hej Caroline, jag hör av mig om mina kontaktuppgifter. Men jag måste av säkerhets själ veta att det är just dig jag kommer till och ingen annan som sitter vid datorn och uppger att det är du och det visar sig vara en bluffare/ lina 28/1-2015

Posted by Caroline Wed, January 28, 2015 15:30:57

Judit - jag ska göra en scan för säkerhets skull, men allt såg bra ut hitintills.
Läsare - jag läser vad du skriver och tänker på det.
Lina - det ryktas även att min morfar hade en älskarinna och fick ett barn med henne. Min lillebror är tre år yngre och min syster tjugo. Vore spännande att se ett foto på din mamma. Vill inte skriva min adress här - men maila till caroline@bypan.se.
Annika - tack!

Posted by Annika S Wed, January 28, 2015 14:51:38

Jag vill bara bekräfta att jag ber dagligen för dig Caroline , för en fullständig läkning i hela kroppen så att cancern skall försvinna för alltid .
Må Guds änglar bevara dig och vara nära dig för evigt !

Posted by Lina Wed, January 28, 2015 11:41:11

Hej Caroline detta är viktigt att du läser och det är inte så lätt att sitta här och skriva öppet i form av det här jag har att skriva till dig. Har länge haft tanken på att kontakta dig, ett brev ska postas till dig med foton mm. Du är en spegelbild av min och min systers mamma. Man skulle tro att ni är tvillingar om inte min/vår mamma är född 1956 och du är född 1958. Min/vår morfar hade en älskarinna och det ryktas om att ett barn fötts. Min syster uppmuntrar mig att ta kontakt. Även vi har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och min/vår mamma har även hon haft cancer. Min mamma har även en 4 år yngre bror och en 10 år yngre lillasyster. Kontaktuppgifter om det finns något intresse av det här så skickas det med i brevet. Du är verkligen en kopia av vår mamma, en spegelbild av henne,och du kan bedöma själv av alla foton jag skickar till din postadress. Har skickat ett sms till både min mamma och min moster om att se alla foton på dig Caroline. Mvh lina 28/1-2015

Posted by Läsare Wed, January 21, 2015 16:41:23

Jag förstår dig, och jag respekterar din åsikt, men jag håller inte med.

Det spelar ingen roll vad som händer efter döden. De som går igenom den allra värsta smärtan kan inte tala, de kan inte säga ett ord. De kan inte säga emot. Släpper man på tyglarna RISKERAR även dessa människor att dödas utan dess samtycke för att spara pengar inom vården. Jag tycker inte att vårt samhälle är REDO för dödshjälp än. Kanske någon dag i framtiden, när man vet att man kan lita på alla.

Att ge efter för döden är inte bra för vårt samhälle. Du vet, likväl som jag, att det finns andra civilisationer än vår i detta universum. De flesta av dessa har varit så rädda för döden att de nu kan bota alla möjliga sjukdomar. Tänk om du är döende i en obotlig sjukdom, och dagen efter att du fått dödshjälp kommer botemedlet? Det är rädslan för döden som driver oss framåt. Nu när du inte längre är rädd för döden börjar ditt liv att stanna upp. Jag har själv varit döende och genomgått svår smärta, tänk om någon erbjudit mig dödshjälp då? Kanske hade jag sagt JA. Men bara för att en läkare säger att du ska dö, behöver det inte betyda det. Bara för att du genomgår smärta nu, behöver du inte alltid göra det.

Du vet aldrig vad morgondagen har att erbjuda.

Posted by Judit O. Sun, January 18, 2015 21:53:46

Jag håller med dig till 100% - Det är helt sjukt att man inte får lov att välja att avsluta plågan om man vill.

Hur gick det för dig på kontrollen? Har du fått besked? Hoppas allt är bra :)
Kramar från en som håller tummarna.